Alhamdulillah n3 kali ni sempat lg nak postkan masakan yg telah dicuba baru2 ni...
Di bawah ni disertakan resepi Limpa dan hati berempah utk rakan-rakan mencuba nyer. |
Limpa dan hati berempah |
Resepi Limpa dan hati berempah
Bahan-bahannya:
1/2 kg limpa + 1/2 kg hati lembu - direbus dan dipotong ikut suka
2 sudu makan rempah kari daging
4 sudu makan kicap lemak manis
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
½ cawan air
Garam secukup rasa
sedikit jus asam jawa
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:
20 tangkai lada kering, dibersihkan dan rebus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak didalam kuali. Satukan bahan yang dikisar + rempah kari daging + jintan manis + ketumbar dan tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Masukkan kicap. Masukkan juga garam dan jus asam dan juga air.
3. Masukkan limpa dan masak selama 10 minit. Gaul sebati selama 5 minit. Padamkan api dah siap pun dimasak....dan hidangkan..
sungguh menyelerakan...sesuai dihidangkan dengan nasi panas... |
3 comments: