lembut dan gebu... |
salinan recipe seperti di bawah utk memudahkan rakan2
mencuba.
Bahan (A)
Bahan2 utk gula hangus:-
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air panas dan tuang sikit2
250 gm mentega/butter
Bahan
(B)
3/4 cawan gula castor
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak besama
2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila
Penyediaan
gula hangus
1. Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan
berwarna perang.
2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
2. Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
Penyediaan
adunan apam mentega.
1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
2. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
3. Perap selama 1/2 jam.
4. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
2. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
3. Perap selama 1/2 jam.
4. Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
Jika guna acuan lompang
kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.
sedapnye..nak gak? :)
mai le singgah boleh mkn2...