• Family Vacation in Kuala Selangor


    Destinasi school holiday kali ini di Negeri Selangor jer ler......iaitu Kuala Selangor. Anak-anak sibuk nak tengok fireflies kat Kampung Kuantan. Kebetulan pulak cuaca cerah dan tiada hujan....panas memang terik ler....On the way to Kuala Selangor, singgah sekejap di Kg Assam Jawa menikmati cendol bakar yg menjadi sebutan ramai...nak tahu detail click jer CENDOL BAKAR. Kat link terdpt byk gambar menarik yg dikongsi utk tatapan rakan2.

    Dah puas menghilang dahaga kat Warong Cendol Bakar...so perjalanan diteruskan ke De Palma Hotel, Kuala Selangor untuk penginapan 2D1N jer....




    This time our lucky number is 107. Di sini dapat merasa suasana desa yang nyaman dan kehijauan rimbunan pepohon jejawi disekitar chalet2..

    Di sini ada sejenis monyet yang dipanggil Lotong berkeliaran. Jinak dan tak menganggu kalau kita tak kacau...buat hal masing2 jer...
    Tapi tak mengapa...sebab Pak belang ada di atas pokok....patung ni hanya untuk menakutkan kera/lotong sahaja....bijak2...

    Anak2 sibuk ngan aktiviti petang nyer...apa lg swimming ler...boleh le kita ronda-ronda jap kws sekitar.

    So sempat le kita meninjau2 kawasan sekitar...menarik gak...berjalan di sepjg resort terasa sejuk dan nyaman jer coz byk rimbunan pokok utk berteduh....




    Selepas maghrib, mula le langkah menuju ke Kampung Kuantan utk melihat Kelip2..salah satu tarikan pelancong di Kuala Selangor ni...



    Harga tiket RM50 perboat and setiap sampan dpt muat seramai 4 orang.



    Berbaris untuk menaiki sampan yang disediakan.

    Dapat juga snap sekor kelip2 yang hinggap di tapak tangan anak.  

    Dalam kepekatan malam tanpa cahaya bulan...dapat melihat pohon2 berembang  dipenuhi ngan cahaya kelip2....seumpama lampu-lampu hiasan...sungguh menarik..malam bermandikan cahaya kelip2....tapi sayang x dapat nak abadikan gambar kelip2 di pepohon berembang sbb semua gambar hitam pekat jer...he...he...pakai camera handphone jer...gambar di atas tu kira bernasib baik dpt gak snap sekor. Dah puas tengok kelip2....so pulang le tempat penginapan semula.

    On the way nak balik hotel, singgah sekejap kat Warung Mee Udang Banjir Kuala Selangor....terlupa plak nak ambik gambar warungnyer.....betul2 kat pekan kuala selangor jer...berdekatan ngan McD and opposite KFC. 
    Ni ler nama mee udang banjir.....sedap jugak..

    Mata pun dah mengantuk and terus balik hotel ler....menanti hari esok plak utk ke destinasi seterusnya di Kuala Selangor.

    Breakfast ubi kayu cicah gula merah....woww....selera kampung tul ler..
    dan juga nasi lemak berserta roti bakar..
    teh goyang.....yg ni kena order....


    After check out, Bukit Malawati yg penuh dengan sejarahnya pulak ingin dilawati....selamat tinggal De Palma....nanti kami datang lagi.....bestttttt. Untuk melihat photo2 di Bukit Malawati yang bersejarah, sila click BUKIT MALAWATI.

2 comments:

  1. along hazie said...

    wah bestla kak yana..saya pun ada plan gak nak bawak budak2 ke sini tgk kunang2. hazim pun sibok tanya je...kena percepatkan program ni...heheheh

  2. Anonymous said...

    sini boleh memancing kE?

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors