Entah tetiba teringin nak makan cake lapis weekend hari
tu….browse le recipe layer cake kat website….n terjumpa satu recipe ni yg
kebetulan bahan2 cake semua dah ada kat rumah…so apa lg cuba le buat n
kesedapan nyer boleh tahan….ramai yg suka sbb rasanyer sedap…rupa nyer tidak le
secantik rupa org yg mahir dlm buat kek lapis ni…Yg penting kena cuba dulu buat
kek lapis ni….Recipe asal dari website..tak ingat le website mana yg diambik……So recipe ni dah ditambah2 bahan ikut citarasa kita ler and tempek kat
bawah ni… If nak recipe asal browse jer kat website n thanks for the owner recipe
sbb mmg sedap rasa dia bila dah cuba….
Rainbow Cheese Layer Cake
Ingredients
Bahan
A
10 biji telur
150gm gula castor
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalette
Bahan B
100gm horlick
Bahan C
450gm butter
250gm philadelphia cream cheese
400 gram susu pekat manis
10 biji telur
150gm gula castor
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalette
Bahan B
100gm horlick
Bahan C
450gm butter
250gm philadelphia cream cheese
400 gram susu pekat manis
Bahan D
Asam Flake yg bulat2 (utk hiasan lapisan)
1. Pukul
Bahan A - pukul laju maksimum selama 4 minit
2. Masukkan Bahan B, ke dalam Bahan A, sedikit demi sedikit hingga habis.
Teruskan memukul Bahan A + B dengan kelajuan tinggi selama 1 minit lagi.
3. Bahan C - Butter & cream cheese, dipukul dengan kelajuan maksimum selama
3 minit. Masukkan susu pekat manis, pukul rata.
4. Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A & B tadi. Gaul sebati ya.
5. Bahagikan adunan kepada 5 warna (rainbow byk warna lg) – purple, blue,
hijau, kuning and merah. Mulakan
ngan lapisan pertama warna ungu, diikuti biru, hijau, kuning and merah.
6. Bakar menggunakan api atas sahaja
7.
Asam Flake susun lapisan yang kelima (merah) berwarna merah…Ulangi
lapisan ke 6 ngan warna2 tadi n last sekali lapisan ke 10 warna merah
8. Bakar sehingga selesai ye.
Dah makan pasti nak lagi... |
0 comments: