• BEEF LASAGNA

    lasagna di dalam oven...dilimpahi cheese 
    Dah tak tau nak masak apa..so lasagna ler dihidangkan for dinner...apa lagi jom kita menjamu selera....

    Resepi Beef Lasagna 

    Bahan Asas
    Kepingan Lasagna – dicelur dengan air panas seketika

    Bahan Untuk Inti Daging
    1 tin kecil Sos Traditional Prego
    ½ biji Carrot dan 1 biji ubi kentang di potong dadu
    400 gram Daging cincang .
    1 labu Bawang besar dipotong dadu
    5 ulas bwg putih dihiris nipis
    Mozarella cheese – ikut suka..lg banyak lg cheezyyy
    1 sudu besar Chilli Sauce
    Garam secukup rasa
    Serbuk black pepper dan Italian Herb
    Sedikit Minyak Zaitun untuk menumis

    Penyediaan Inti Daging
    Masukkan minyak zaitun dan tumis bawang putih yg dicincang halus dan biar garing n naik bau.
    Masukkan sos prego dan chilli sauce dan kacau.
    Kemudian masukkan daging cincang. Biarkan daging masak dan sebati ngan sos.
    Masukkan kentang dan carrot dan biar seketika hingga empuk.
    Masukkan garam secukup rasa.
    Taburkan black pepper dan Italian herb.
    Dah masak and angkat dan ketepikan.

    Bahan untuk Sos Putih
    2 sudu besar butter
    2 keping Cheddar cheese (Cheesedale)
    250 ml susu full krim/fresh milk
    2 sudu besar tepung gandum untuk memekatkan sos

    Penyediaan Sos Putih
    Cairkan butter.
    Masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan gaul sebati. Guna api perlahan.
    Masukkan susu full krim dan kacau.
    Masukkan kepingan cheesedale dan terus mengacau supaya sos tidak pekat sangat
    Sedikit garam dimasukkan dan kacau dan angkat.

    Cara Melapiskan Lasagna
    1.Sediakan loyang aluminium yang sesuai.
    2.Susunkan kepingan lasagna yang dicelur dan biarkan memenuhi lapisan bawah.
    3.Masukkan sedikit sos inti daging dan ratakan lapisan tersebut.
    4.Tuangkan sos putih supaya menutupi isi daging.
    5.Taburkan mozzarella cheese.
    6.Ulangi kaedah 2 hingga 5….buat le sebanyak 3 lapisan. So last sekali taburkan sedikit Italian herb.
    7.Masukkan dlm oven dan baked pd suhu 160C selama 40-45 minutes.
    8.Dah Nampak keperangan cheese yg teratas tu dah kira masak ler….so sejukkan.
    9.Sedia untuk dihidang….creamy and yummy limpahan cheese…


    dah keperangan lapisan atas cheese...so boleh ler diangkat...dah masak ler tu..
    ready to eat..

    creamy and yummy...

0 comments:

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors

Lilypie Angel and Memorial tickers