lasagna di dalam oven...dilimpahi cheese |
Dah tak tau nak masak apa..so lasagna ler dihidangkan for dinner...apa lagi jom kita menjamu selera....
Resepi Beef Lasagna
Bahan Asas
Kepingan Lasagna – dicelur dengan air panas seketika
Bahan Untuk Inti Daging
1 tin kecil Sos Traditional Prego
½ biji Carrot dan 1 biji ubi kentang di potong dadu
400 gram Daging cincang .
1 labu Bawang besar dipotong dadu
5 ulas bwg putih dihiris nipis
Mozarella cheese – ikut suka..lg banyak lg cheezyyy
1 sudu besar Chilli Sauce
Garam secukup rasa
Serbuk black pepper dan Italian Herb
Sedikit Minyak Zaitun untuk menumis
Penyediaan Inti Daging
Masukkan minyak zaitun dan tumis bawang putih yg
dicincang halus dan biar garing n naik bau.
Masukkan sos prego dan chilli sauce dan kacau.
Kemudian masukkan daging cincang. Biarkan daging masak
dan sebati ngan sos.
Masukkan kentang dan carrot dan biar seketika hingga
empuk.
Masukkan garam secukup rasa.
Taburkan black pepper dan Italian herb.
Dah masak and angkat dan ketepikan.
Bahan untuk Sos Putih
2 sudu besar butter
2 keping Cheddar cheese (Cheesedale)
250 ml susu full krim/fresh milk
2 sudu besar tepung gandum untuk memekatkan sos
Penyediaan Sos Putih
Cairkan butter.
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan gaul sebati. Guna
api perlahan.
Masukkan susu full krim dan kacau.
Masukkan kepingan cheesedale dan terus mengacau supaya sos
tidak pekat sangat
Sedikit garam dimasukkan dan kacau dan angkat.
Cara Melapiskan Lasagna
1.Sediakan loyang aluminium yang sesuai.
2.Susunkan kepingan lasagna yang dicelur dan biarkan memenuhi
lapisan bawah.
3.Masukkan sedikit sos inti daging dan ratakan lapisan tersebut.
4.Tuangkan sos putih supaya menutupi isi daging.
5.Taburkan mozzarella cheese.
6.Ulangi kaedah 2 hingga 5….buat le sebanyak 3 lapisan. So last
sekali taburkan sedikit Italian herb.
7.Masukkan dlm oven dan baked pd suhu 160C selama 40-45 minutes.
8.Dah Nampak keperangan cheese yg teratas tu dah kira masak ler….so
sejukkan.
9.Sedia untuk dihidang….creamy and yummy limpahan cheese…
dah keperangan lapisan atas cheese...so boleh ler diangkat...dah masak ler tu.. |
ready to eat.. |
creamy and yummy... |
0 comments: