Resipiku kali ini ialah Ayam Masak Hijau....baca tajuk mesti dah tertanya-tanya apasal kasi nama Hijau yer...he..he...
Ayam Masak Hijau yg menyelerakan.....sedia dihidangkan bersama nasi putih/nasi minyak/nasi hujan panas.... |
AYAM MASAK HIJAU RECIPE
BAHAN-BAHANNYA :
1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci sehingga bersih dan toskan
Garam secukup rasa dan 1 sudu teh gula
Minyak utk mengoreng
1/2 tin susu cair Carnation (susu isian sejat)
Hirisan daun bawang & chili hijau untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji chili api (hijau) + 3 biji chili hijau besar (dibuang biji)
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai (dihiris halus)
1 inci kunyit hidup
CARA PENYEDIAAN:
Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, perap seketika dan goreng hingga masak, tapi tak perlu sampai garing, angkat dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga naik bau dan betul2 masak dan kacau hingga rata.
Masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata2 dan masukkan susu cair. Kacau dan masak di atas api sederhana hingga pekat.
Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang dan chili hijau sebagai hiasan.
Dah siap bolehlah dihidangkan. Cuba jangan tak cuba....rasa ler kelainan nyer...
Ayam Masak Hijau siap utk dimakan... |
0 comments: