• AYAM MASAK HIJAU

    Resipiku kali ini ialah Ayam Masak Hijau....baca tajuk mesti dah tertanya-tanya apasal kasi nama Hijau yer...he..he...


    Ayam Masak Hijau yg menyelerakan.....sedia dihidangkan bersama nasi putih/nasi minyak/nasi hujan panas....
    Selama ini asyik Ayam Masak Merah jer...so kita ubah sikit recipe and penampilan nyer so kita kasi nama glamour ikut bahan2 nyer...CHILI BESAR (HIJAU) AND KUNYIT HIDUP


    AYAM MASAK HIJAU RECIPE

    BAHAN-BAHANNYA :
    1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci sehingga bersih dan toskan
    Garam secukup rasa dan 1 sudu teh gula
    Minyak utk mengoreng
    1/2 tin susu cair Carnation  (susu isian sejat)
    Hirisan daun bawang & chili hijau untuk hiasan

    BAHAN KISAR HALUS :
    1 labu  bawang besar
    5 ulas bawang merah
    4 ulas bawang putih
    6 biji chili api (hijau) + 3 biji chili hijau besar (dibuang biji)
    1 inci halia
    1/2 inci lengkuas
    2 batang serai (dihiris halus)
    1 inci kunyit hidup

    CARA PENYEDIAAN:
    Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, perap seketika dan goreng hingga masak, tapi tak perlu sampai garing, angkat dan toskan.

    Panaskan minyak dalam kuali, tumis  bahan kisar halus hingga naik bau dan betul2 masak  dan kacau hingga rata.

    Masukkan ayam goreng tadi dan  gaul rata2 dan  masukkan susu cair.  Kacau dan masak di atas api sederhana hingga pekat.

    Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak sekejap  dan  angkat. Tabur hirisan daun bawang dan chili hijau sebagai hiasan.

    Dah siap bolehlah dihidangkan. Cuba jangan tak cuba....rasa ler kelainan nyer...


    Ayam Masak Hijau siap utk dimakan...

0 comments:

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors

Lilypie Angel and Memorial tickers