• Capati sempena CNY

    Hari ni tetiba teringin nak makan capati pulak. So lunch ngan capati ler...Cari punyer cari recipe yang mudah nak buat akhirnya dapat gak dari blog Mat Gebu...simple dan bahan2 pula senang didapati....apa lagi cuba ler..Thank you to owner recipe (Mat Gebu) sbb kita dah mencuba and terus menjadi..
    capati dihidangkan dengan kuah dalca...

    Recipe CAPATI 
    (Sumber asal dari recipe Mat Gebu dan disalin semula dengan sedikit olahan ikut cara kita sendiri)


    BAHAN-BAHANNYA :
    2 cawan tepung atta
    1 cawan air suam + secubit garam (kacau garam bersama air suam hingga larut)
    2 camca besar minyak zaitun (mentega atau minyak sapi cair boleh juga digunakan)

    CARA PENYEDIAAN
    Masukkan tepung atta dalam mangkuk, buat lubang ditengah2 tepung tadi. Tuang air suam bergaram sedikit demi sedikit, gaul dengan tepung. Tuang lagi hingga habis dan terus menggaul sehingga menjadi doh.

    Masukkan minyak zaitun dan terus menguli doh hingga tidak melekat di mangkuk adunan. Bahagikan doh pada 8-10 bahagian, bulat2kan, letak dalam bekas dan tutup plastik. Bilangan doh bergantung kepada saiz doh..kalau size bulat besar, jadi sikit ler bilangan doh nyer...

    Tabur tepung pada meja kerja. Ambil 1 biji doh, leper2kan sedikit, tabur tepung dan canai hingga nipis, jika melekat tabur tepung masa mencanai (gunakan tepung atta).

    Panaskan non-stick pan. Gunakan api kecil. Letak sekeping capati dan masak. Tekan permukaan capati dan terbalikkan dan biarkan di atas kuali hingga warna perang seperti di dalam gambar. 

    Angkat dan buat kaedah sama untuk doh yang seterusnya. Tutup dengan towel bersih capati yang telah masak, untuk mengelakkan ia cepat sejuk dan mengeras atau pun boleh diletakkan dalam bekas kedap udara.  

    Hidangkan bersama kuah  dalca/dal atau kari yang anda gemari....Utk percubaan pertama ini saya hidangkan dengan kuah dalca…..sedap….cuba jangan tak cuba…..


0 comments:

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors

Lilypie Angel and Memorial tickers