• Tapai Pulut Layer Vanilla Ice Cream..yummy..

    sweet fermented glutinous layer with vanilla ice cream. colors of L.O.V.E
    Tapai pulut is a kind of traditional food in Malaysia. Sudah menjadi kelaziman, tapai pulut dihidangkan semasa hari raya or di majlis2 keramaian seperti majlis kahwin and so on le.
    Tapi this time kita buat kelainan sikit and served with your choice of Ice cream (Vanila, durian, corn and others yg u all suka le). Or ngan cendol…sedap gak.
    So kira time ni rajin le sbb sanggup nak buat juga…..belum cuba belum tahu…bila dah cuba tau le betapa senang or susah yer….……Lagi pun bukan selalu nak makan sbb manis sgt….sesekali ok le….kalau malas beli aje kat pasar malam pun ramai orang jual.
    Tapai pulut boleh dimakan begitu saja...or
    Tapai pulut served with Vanilla Ice Cream...my favourite..
    Recipe ni dah lama ambik from my ofismate. Thanks for my friend. So sekali aje buat and for sure kena le tengok gak recipe....tiap kali nak buat kena selak2 buku recipe lama tu.

    BAHAN-BAHAN

    Beras Pulut – 1 kg ;
    Ragi – 1 ketul (boleh didapati dikedai2 runcit/pasar tani. Ragi ni diameter sebesar duit 50 sen)
    Daun pisang/bekas plastic – untuk membungkus

    NOTE : seketul ragi tu,  utk 1 - 2 kg beras boleh digunakan. Satu talam  (talam besar utk hidang nasi masa kenduri tu – dulang ni selalu guna masa kenduri kat kampung2…if tak ada guna le dulang apa pun asalkan besar diameter ) pulut yg diratakan nipis - guna tak lebih 1 ketul ragi sajaRagi biarkan dlm suhu bilik - selepas keluarkan dari peti sejuk - jemur di sinaran matahari panas pagi seketika.

    CARA PENYEDIAAN TAPAI PULUT (SWEET FERMENTED GLUTINOUS RICE)

    STEP 1 : Basuh beras. (Gunakan periuk yg tebal - tak nak banyak kerak)
    STEP 2 : Masukkan air kurang dari masak nasi biasa. Api mesti kuat. Dan periuk hendak ditutup semasa memasak (tunggu hingga didih) .
    Bila dah mendidih, angkat periuk dan tuang air didihan yg berlebihan. (biar tinggal sedikit) Ingat jangan kacau!.
    STEP 3 : Tutup semula periuk rapat-rapat dan kecilkan api sekecil yg boleh. (Jgn dibuka hanya selepas 15 minutes). Selepas 15 minutes, buka periuk pastikan pulut sudah masak elok. Jangan kacau.
    STEP 4 : Biar pulut dlm periuk lebih kurang 10 minutes, dan tuangkan ke dlm dulang besar tadi. Guna sudip plastik supaya tak melekat - pisau plastic kek sangat sesuai.
    STEP 5 : Sejukkan pulut dlm dulang besar. (Keraknya kena buang - walaupun warna putih sebab akan terasa mentah).
    Tapai akan jadi merah bila kena heat. Akan masam bila kena air. Sebab tu kena sejukkan pulut senipis-nipis supaya kurang terkena wap air.
    STEP 6 : Ratakan pulut senipis yg boleh semasa masih panas. Bila dah sejuk . Taburkan ragi yg telah di hancurkan (nak senang - gunakan tapis teh - berdawai utk kisar ragi supaya hancur, sambil tabur atas pulut.
    STEP 6 : Alihkan pulut, dan tabur di bawahnya. Siap tabur atas bawah, bungkus/masukkan dlm bekas plastic dan kalau boleh, buka hanya setelah 24 jam. Letakkan di tempat panas - Contohnya atas peti sejuk. Selamat mencuba…manis dan sedap dimakan….

0 comments:

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors

Lilypie Angel and Memorial tickers