• DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API BERSAMA TEMPOYAK


    Resepi disediakan di bawah:-

    Bahan2

    ½ kilo daging salai - dipotong nipis2
    (daging lembu yg disalai boleh didapati di Pasar Tani ataupun boleh juga disalai sendiri. Ikut kerajinan anda yer)
    1 biji kelapa ambik santan 
    (sediakan 2 cawan santan pekat dan 1 cawan santan cair)/ 1 kotak santan yg dah ready.
    2 btg serai diketuk
    10 biji cili padi 
    (jumlah chili padi ikut kepedasan dikehendaki. Makin byk makin pedas)
    1 inci  kunyit hidup
    2 sudu besar tempoyak
    2 biji terung bulat/belimbing buluh/kentang/mangga muda 
    (ikut keinginan sayur nak rampai dlm masakan.
    air secukupnya
    Garam secukup rasa


    Cara Penyediaan

    Chili padi dan kunyit hidup dikisar dengan sedikit air sehingga halus.
    Campurkan santan cair, serai, daging salai, bahan kisar dan rebus hingga mendidih untuk memastikan daging tadi empuk dan lembut senang dikunyah.
    Kemudian perlahankan api masukkan terung, tempoyak, santan pekat dan garam secukup rasa.
    Biarkan seketika dan masak hingga rasa dah sebati dgn kuah.
    Angkat dan hidangkan.

    served with LOVE..

1 comments:

Post a Comment

First Come First Serve

get this widget here

My Followers

Visitors