Bahan2
½ kilo daging salai - dipotong nipis2
(daging lembu yg disalai boleh
didapati di Pasar Tani ataupun boleh juga disalai sendiri. Ikut kerajinan anda
yer)
1 biji kelapa ambik santan
(sediakan
2 cawan santan pekat dan 1 cawan santan cair)/ 1 kotak santan yg dah ready.
2 btg serai diketuk
10 biji cili padi
(jumlah chili
padi ikut kepedasan dikehendaki. Makin byk makin pedas)
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar tempoyak
2 biji terung bulat/belimbing
buluh/kentang/mangga muda
(ikut keinginan sayur nak rampai dlm masakan.
air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
Chili padi dan kunyit hidup dikisar
dengan sedikit air sehingga halus.
Campurkan santan cair, serai, daging
salai, bahan kisar dan rebus hingga mendidih untuk memastikan daging tadi empuk
dan lembut senang dikunyah.
Kemudian perlahankan api masukkan
terung, tempoyak, santan pekat dan garam secukup rasa.
Biarkan seketika dan masak hingga rasa
dah sebati dgn kuah.
sedapnya..