Resepi Miang Kam
Bahan A
Daun kaduk
Bawang merah (dipotong halus/dadu)
Halia Muda (dipotong dadu size kecik)
Cili Padi (dipotong kecil)
Limau nipis (dipotong kecik2 n mcm dadu)
Udang kering (direndam air panas dahulu and toskan)
Kacang tanah goreng
(dibuang kulit nyer)
Kelapa goreng (goreng sehingga perang and ranggup)
Cili padi jangan dilupakan...kalau tak ada tak ummmphhhhh |
Bahan untuk penyediaan sos:
Bahan B
3 sudu udang kering
4-5 sudu besar gula merah/melaka
1 sudu kelapa goreng
4-5 sudu besar gula merah/melaka
1 sudu kelapa goreng
NOTE : Sekiranya anda tak cukup masa nak sediakan sos ni…..boleh
jugak guna madu saja sebagai sos. Itu pesan kawan saya..he..he
Cara Penyediaan Sos:
Didihkan gula merah di atas api dan masukkan sedikit air. Bila dah cair angkat and tapiskan. Kemudian taburkan udang kering yg telah ditumbuk dan kelapa goreng yg ditumbuk. Kacau sehingga pekat di atas api. Angkat dan sejukkan seketika.
Isikan setiap bahan A dalam daun kaduk dan masukkan sedikit sos di atas ramuan tadi, kemudian digulung dan dilipat dan sedia untuk dimakan/dikunyah…..macam makan sirih tu…..kunyah jangan tak kunyah…..daun kaduk ni banyak khasiat tau…
Cara melipat daun kaduk with ramuan |
lipat dan terus masuk mulut dan kunyah macam sirih tu...nyam-nyam |
Sedikit info tentang khasiat daun kaduk
Daun Kaduk seakan2 daun sirih.... |
Air yang direbus dengan akar pokok kaduk dapat
melawaskan kencing. Daunnya pula mujarab untuk merawat demam malaria dengan
cara meminum air rebusannya. Air rebusan itu juga berkhasiat bagi melegakan
batuk-batuk, selesema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal-sengal tulang. Daunnya
yang ditumbuk pula boleh dijadikan ubat panau dengan cara menambal pada
bahagian panau itu – sumber dari website.
bunga kaduk warna putih dan kecik |
rimbunan pepohon kaduk ditanam di halaman rumah jiran ku... |
0 comments: